Produse
AutoModele-banner-image

IMPORTANT !! Aceste produse nu sunt jucarii !! Ele functioneaza dupa aceleasi principii ca si vehiculele si echipamentele reale. Datorita performantelor pe care le au, aceste produse pot cauza ranirea dvs si a oamenilor aflati in apropiere sau pot distruge bunuri private. Pentru a va bucura cat mai mult de aceste produse va sfatuim ca in timpul constructiei si a primelor operari sa cereti sfatul unor persoane experimentate in acest domeniu. In acest fel veti deprinde mai repede cele necesare asamblarii si folosirii acestor produse, fara a risca sa le deteriorati. Cititi aceste instructiuni inainte de asamblare. Contin informatii si avertizari importante in privinta asamblarii si utilizarii kit-ului. Pastrati toate aceste instructiuni intr-un loc sigur pentru a le citi ori de cate ori aveti nevoie.

Nu incepeti asamblarea unui model inainte de a consulta manualul tehnic ce insoteste modelul.

Asigurati-va ca folositi uneltele potrivite si ca acestea se afla in buna stare de functionare.

Precautii generale

  1. Produsele Sierra ModellSport se adreseaza persoanelor cu varsta de minim 14 ani. In cazul minorilor este necesar sa se afle sub supravegherea unui adult in momentul folosirii acestor produse.

  2. Inainte de a incepe constructia unui model cercetati cu atentie planurile si schemele de asamblare precum si toate partile componente. Tineti minte: nu va grabiti in montarea modelului, urmati planul si schemele de asamblare pentru a obtine un model robust si cat mai centrat.

  3. Calitatea si fiabilitatea modelului rezultat in urma asamblarii kit-ului depinde de modul in care acesta a fost asamblat, de aceea va sfatuim sa urmati intocmai pasii si pozele din manualul de asamblare

  4. Pe toata durata montajului trebuie sa respectati planurile. Nu deteriorati partile componente si nu modificati piesele, poate rezulta un model nesigur si instabil. Respectati pasii de executie.

  5. Instalati corect sistemul RC (acolo unde este cazul) astfel incat acesta sa functioneze corect

  6. Verificati ca modelul functioneaza corect inainte si dupa fiecare folosire

  7. AVERTIZARE – In cazul nerespectarii acestor indicatii poate rezulta distrugerea proprietatii private, raniri serioase sau chiar moartea.

Norme de protectie

Automodele: Nu conduceti automodelul in locuri aglomerate, fiti atenti la copii mici din jur. Aceste automodele pot dezvolta viteze considerabile (40 – 100 km/h) ce pot cauza rani grave in caz de impact. In timpul montarii automodelului fiti atenti la componentele mici, pentru a nu fi inghitite de copii. Motoarele se incalzesc considerabil in timpul functionarii. Nu atingeti motorul imediat dupa terminarea cursei.

Nu porniti motorul in spatii inchise cum ar fi garaje sau pivnite. Aceste motoare ca si cele de automobile, produc monoxid de carbon care este un gaz fatal. Nu porniti motorul in zone cu mult praf sau nisip. In timp ce incercati sa porniti motorul recomandam sa nu purtati haine largi sau esarfe, acestea putand fi antrenate de volanta si/sau de partile in miscare.

Motoare termice si electrice: Motorul pe care l-ati cumparat va fi performant si va reprezenta o sursa de satisfactie si placere daca urmati si respectati instructiunile si atentionarile astfel incat sa il folositi corespunzator. Nu lasati distractia sa se transforme in tragedie! Numai dumneavoastra sunteti responsabil pentru folosirea motorului, deci folositi-l cu atentie. Acest motor nu este o jucarie, ci un ansamblu facut cu precizie, a carui putere va poate rani atat pe dumneavoastra, cat si pe cei din jur, daca abuzati de el si daca nu cititi instructiunile.

Pentru siguranta spectatorilor pastrati o distanta de minim 10 pasi fata de acestia.

Montati motorul corect pe un banc de test, sau pe batiul modelului. NU fixati motorul intr-o menghina metalica.

Nu atingeti si nu permiteti nici unui obiect sa vina in contact cu elicea aeromodeleler sau rotile automodelelor in timp ce acestea se invart, nu va aplecati peste motor in timp ce acestea functioneaza.

O elice avariata sau crapata se poate dezintegra. Bucati din ea pot fi aruncate cu putere in timpul functionarii motorului (viteza capatului de elice poate ajunge la 220 m/s), de aici pot rezulta rani serioase.

Micromotoarele termice si electrice genereaza o cantitate insemnata de caldura. Nu atingeti nici o parte a acestuia pana nu s-a racit. Prin atingerea chiuloasei, tobei de esapament sau a altei componente a motorului pot rezulta arsuri grave.

Nu porniti motorul in zone cu nisip sau pietre, deoarece pot fi agatate de elice si aruncate si pot slabi elicea.

La motoarele termice folositi intotdeauna o toba de esapament - folosirea unui motor in mod repetat fara toba de esapament poate duce la degradarea auzului. De asemenea, zgomotul rezultat ar putea sa deranjeze persoanele aflate in apropiere.

Este recomandat sa folositi un demaror electric la pornirea motoarelor termice.

De asemenea va sfatuim sa purtati ochelari de protectie in timpul pornirii. Aveti grija ca in momentul pornirii si al folosirii motorului fisa bujiei sa nu vina in contact cu elicea. Dupa pornirea motorului faceti toate reglajele din spatele elicei.

Opriti motorul daca doriti sa modificati ceva la model. Reglati comanda carburatorului astfel incat in momentul in care mansa si trim-ul acceleratiei sunt in pozitie zero, motorul sa se opreasca. Ca alternativa pentru oprirea motorului se poate optura conducta de alimentare cu combustibil. Nu incercati sa opriti altfel motorul !!

Radiocomenzi: Regula nr.1 in modelism: receptorul nu trebuie sa fie cuplat la sursa de curent daca emitatorul este inchis. In caz contrar pot rezulta accidente sau pierderi de echipament – pentru care NU se acorda garantie sau despagubiri. Verificati conexiunile electrice si mecanice inainte de fiecare folosire a modelului. Verificati starea acumulatorilor din emitator si de la receptor inainte de folosire. Asigurati-va intotdeauna ca frecventa folosita sa nu mai fie folosita de nimeni din apropiere. Antena de receptie trebuie sa fie desfasurata complet si fixata pe model pentru a evita prinderea in elice sau roti. Nu taiati firul de la antena si nu-l indoiati deoarece acest lucru afecteaza negativ raza de actiune a radiocomenzii. Antena emitatorului trebuie sa fie extinsa totdeauna inainte de a porni emitatorul – in caz contrar exista pericolul de distrugere a modulului RF – pentru care nu se acorda garantie sau despagubiri.

Precautii de manevrare pentru bateriile Li-Poly

Informatii generale: Pachetele Litiu Polimer (prescurtare: LiPo) necesita atentie si ingrijire speciala. Neatentia in utilizarea acestor baterii poate cauza explozii, incendii, fum si risc de intoxicare.

1. Incarcarea

    1. Voltajul de incarcare:

Aceste baterii trebuie incarcate cu o statie de incarcare special conceputa pentru acest scop, ce incarca la mai putin de 4.2 V pe celula, aceasta valoare reprezentand maximul de voltaj pe care il poate atinge o celula. Este strict interzisa incarcarea la valori mai mari, deoarece aceasta va produce distrugere permanenta a celulei, si respectiv incendiu.

    1. Curentul de incarcare:

Bateriile Li-Po se pot incarca conform indicatiilor de pe pachet (1C reprezentand capacitatea celulei). Incarcarea la curenti mai mari decat cei recomandati pot cauza scaderea performantei celulei, supraincalzirea celulei sau chiar scurgerea lichidului din ea.

    1. Atentie la incarcarea inversa:

Inversarea polaritatii la incarcare este interzisa. Aceste pachete trebuie conectate corect. Polaritatea trebuie sa fie confirmata inainte de a face conexiunile. Inversarea polaritatii poate duce la pierderea performantei celulelor si distruge siguranta acestora, adica exista posibilitatea de curgere a lichidului intern. De asemeni se poate produce supraincalzirea celulelor.

2. Descarcarea

2-1 Curentul de descarcare:

Bateriile LiPo se pot descarca conform indicatiilor de pe pachet. Curenti mai mari de descarcare scad considerabil capacitatea celulei sau duc la supraincalzire.

2-2 Temperatura de lucru este in domeniul -10 pana la 60o C.

2-3 Descarcarea adanca:

Normal, acumulatorii Li-Po incep sa se descarce la un voltaj de 4.2 V, si termina aceasta operatiune la 3.0 V.

Descarcarea acestor pachete la un voltaj mai mic de 2.7 V pe celula reprezinta descarcare adanca (deep discharge status) si cauzeaza distrugere permanenta a celulei, din acest motiv fiind necesara evitarea acestei situatii. O celula sau un pachet LiPo aflat in stare de descarcare adanca nu va beneficia de garantie pentru produs.